SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/007 | 4026 Debrecen, Piac utca 8. B. épület

Intézmény logo

Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokKRÉTA
Széchenyi 2020

Duális partnerek

Kik a duális partnerek?

Duális partnereink közé olyan üzemek és vállalkozások tartoznak, amelyeknél a szakmai oktatásban részt vevő diákok az általuk választott iparhoz/piachoz kötődő új technológiákat, trendeket és sztenderdeket ismerhetnek meg, szem előtt tartva a XXI. századi gazdasági változásokat. A duális képzőhelyek nyilvántartását a Gazdasági Kamara vezeti. A duális partnernél lehetőség nyílik az iskolákban megszerzett ágazati alaptudással duális szakirányú oktatásban részt venni, ahol a diákok a programtantervben meghatározott szakmai ismereteket sajátítják el. A képzés konkrét termelési és szolgáltatási helyszíneken zajlik, amely által korszerű gyakorlati tudás szerezhető meg.

Miért jó lehetőség neked, hogy jelentkezhetsz egy partnerhez?

A duális szakképzésnek sok előnye van a tanulók számára, hiszen valós gazdasági környezetben tanulhatnak és modern, ismereteket szerezhetnek. A duális képzésben részt vevő vállalat szívesen foglalkoztat olyan munkavállalót, aki a gyakorlati helyszínen sajátítja el a szakmához szükséges tudást. A tanuló a képzés alatt vállalati projektekben vesz részt, megismeri a vállalat által alkalmazott technológiákat, és gyakorlati tudását az elméleti oktatásban is kamatoztathatja. Az adott szakterületen a legjobb szakemberektől, vállalati környezetben sajátíthatja el jövőbeni szakmája alapjait. Mindemellett a duális szakmai oktatásban részt vevőket legalább 100 ezer, legfeljebb 170 ezer forint összegű munkabér illeti meg, ami önálló jövedelmet jelent a diákok számára már a tanulmányok alatt.

Miért jó ez a cégeknek?

A cégek számára a duális képzés hosszú távú befektetés, mert így állandó kapcsolatban lehetnek jól képzett pályakezdő szakemberekkel, akikkel már tanulmányaik során partneri együttműködés alakul ki. A diákokat még jobb teljesítményre ösztönözheti a tanulásban az, hogy tanulmányaik végén, ha jól teljesítenek, egy biztos munkahely várja őket.

Miben tér el ez a képzés a hagyományostól?

A hagyományos képzésben részt vevő diákok – számos szakma esetében – tanulmányaik végeztével kerülnek kapcsolatba az általuk választott cégekkel. A duális képzésben viszont már a tanulói évek alatt lehetőségük nyílik gyakorlati és szakmai tapasztalatot gyűjteni, akár annál a vállalatnál, ahol később el szeretnének helyezkedni.

Vállalati kapcsolatok a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégiumban

- 2020/2021. tanév -

Iskolánkban jelenleg az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítésekben illetve a Szakmajegyzékben szereplő szakmákban zajlanak képzések. A 10-12. illetve 2/14. és 5/13. évfolyamon turisztika ágazathoz tartozó idegenvezető képzés, közgazdaság ágazathoz tartozó pénzügyi-számviteli ügyintéző és  vám-, jövedéki és termékdíj ügyintéző képzés, ügyvitel ágazathoz tartozó idegennyelvű ipari és kereskedelmi ügyintéző, illetve irodai titkár képzés történik. A 2020/2021. tanév bejövő osztályai (9. és 1/13. évfolyam) már az új szakmákat tanulják, így turizmus-vendéglátás ágazatban turisztikai technikusként, gazdálkodás és menedzsment ágazatban pénzügyi-számviteli ügyintézőként és vállalkozási ügyviteli ügyintézőként, kereskedelem ágazatban idegennyelvű ipari és kereskedelmi technikusként szeretnének az érettségi vizsgát követően szakmai bizonyítványt szerezni. 

A vállalati kapcsolatainkat is a képzéseinkhez hasonló sokszínűség jellemzi. Ágazatonként igyekeztünk egy-egy meghatározó szakmai partnert megnyerni a képzéseinknek, jelenlétük sok éve folyamatos az iskolánk életében.

Iskolánk fő profilja a közgazdasági képzés, tanulóink jelentős része is a közgazdaság ágazat, illetve a gazdálkodás és menedzsment ágazat képzésein tanul. Ezen a képzési területen a fő partnerünk a Takarékbank Zrt. A Szövetkezeti Hitelintézetek teljes konszolidációját követően (2019) jött létre a cég, amellyel az első pillanattól partneri kapcsolatokat ápolunk. A cég részéről kapcsolattartó: Seres Mónika fiókigazgató. A 2018/2019. tanévtől kezdődően a tanulók pénzügyi tudatosságra nevelésében nyújtottak segítséget. Több osztályunkban tartottak a szakmai órákhoz kapcsolódóan érdekes előadásokat, felkeltve ezzel is a diákjaink érdeklődését a szakmájuk iránt. Iskolánkban több évtizedes hagyománya van a ballagó végzőseink bankkártyával történő megajándékozásának. A partneri kapcsolatok indulásaként egy egyedi bankkártyával támogatták, támogatják immár második éve a végzőseinket. Szakmai rendezvényeink állandó partnerei, jelenlétükkel, szakmai tudásukkal segítik munkánkat. A 2020/2021. tanévben a kapcsolatunk még inkább elmélyül. A 9.d osztályunkat „örökbefogadva” patronálják mindennapjaikat. Jelenleg kidolgozás alatt van egy támogatási rendszer, amelynek célja, hogy az érintett diákok minél inkább megismerjék a cég tevékenységét, életét, az érettségit követően pedig munkavállalóként lépjenek be a bank ajtaján. Kapcsolatunk másik pillére a Takarékbank által meghirdetett Tehetsz méh többet akció, amelyhez iskolánk is csatlakozott a projektoktatáson keresztül. Az akció 2020 szeptemberében indult, a kapcsolatfelvétel megtörtént, jelenleg az iskolánk részéről vállalt programok egyeztetése zajlik. 

Jó kapcsolatot ápolunk a következő cégekkel: Postaautó Duna Zrt., Trans-Sped Kft., Budapesti Értéktőzsde, NAV Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság. Ezeket a cégeket a vállalatspecifikus kompetenciák tantárgy keretében ismerhetik meg a tanulóink.

Turizmus-vendéglátás ágazatban a meghatározó partnerünk a Hotel Délibáb****. A turisztikai képzés indulása óta folyamatosan segítik a munkánkat. Kapcsolattartó: Rácz Gyuláné HR adminisztrátor. A tanév során számos alkalommal látogatnak ki Hajdúszoboszlóra diákjaink, hogy a vállalati környezetben ismerkedjenek meg a szakmával (vendéglátással, idegenvezetéssel). Gyakorlatiasságuk, diákközpontúságuk igen meggyőző, hiszen tanítási szünetekben a diákjaink szívesen vállalnak itt munkát, szabadidejükben is fejlesztve szakmai tudásukat. Mivel az idegenvezető képzésben részt vevő diákok részére kötelező az összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése, a partnerünk minden évben nagy számban (15-20 fő) fogad diákokat a szakmai gyakorlatra. Együttműködésünket, elköteleződésüket jellemzi, hogy 2020 nyarán is a rendkívüli helyzetben is segítették munkánkat. A turizmus-vendéglátás ágazatban a partnereink száma igen magas. Ennek oka, hogy igyekszünk olyan partnereket keresni, akik a szakma minél szélesebb bemutatására nyújtanak lehetőséget. Az alábbi táblázatban a 2019/2020. tanév összefüggő szakmai gyakorlatában részt vevő vállalkozásokat találhatjuk. Az ágazatot sújtó rendkívüli helyzetben néhány partnerünk sajnos nem tudott részt vállalni a nyári gyakorlati képzésben, azonban a napi munkánk során folyamatos a kapcsolat (Debreceni Nemzetközi Repülőtér, WizzAir).

Az összefüggő szakmai gyakorlat teljesítésében részt vevő vállalkozások a turisztika ágazatban (idegenvezető képzésben) a 2019/2020. tanévben

cégnév

létszám

Árnyas Camping Püspökladány

2 fő

Belga Étterem és Hotel

1 fő

Borostyán-Med Hotel Nyíradony-Tamási puszta

4 fő

Auguszta Hotel Zrt.

4 fő

OEC West Hostel Zrt.

4 fő

Cartour Utazási Iroda

3 fő

Centrum Panzió

2 fő

Csilor Kft (Chili Cafe)

1 fő

Debrecen Airport

0 fő

Geotherm Üdülő (Hotel Silver) Hajdúszoboszló

1 fő

Grand Tours 2000 Kft.

2 fő

Gyógyfürdő Püspökladány

1 fő

Hotel Angéla Berettyóújfalu

4 fő

Hotel Délibáb Hajdúszoboszló

6 fő

Hotel Família - Zamárdi

1 fő

Hunguest Hotels Aqua-Sol Hajdúszoboszló

1 fő

Hunguest Hotels Apolló Hajdúszoboszló

2 fő

Hotel Négyévszak Hajdúszoboszló

5 fő

Hotel Lycíum

6 fő

Aquaticum Hotel

2 fő

Hotel Pávai Hajdúszoboszló

9 fő

Hotel Platán

3 fő

Egész nap Kft Andrássy Thermal Hotel Jászszentandrás

1 fő

Fórum Travel Center

5 fő

Koroknai Porta Báránd

1 fő

Korona Panzió

1 fő

Malom Hotel

3 fő

Nyíregyházi Turisztikai Kft.

1 fő

Tiszai Kastély Kft. Park7 Tiszafüred

1 fő

Q-Game Kft. (Station Bistro)

1 fő

Régi Vigadó Étterem

1 fő

Thermal Tourist Utazási Iroda Hajdúszoboszló

1 fő

Sándor József Attiláné (Sándor Tanya) Vámospércs

2 fő

Smart Hotel Kőrösladány

1 fő

Vándor Vendégház Gyügye

1 fő

TIRK-OSA Kft. – Sváb Panzió Rátka

1 fő

V-Trade Kiállítások Kft.

2 fő

36 cég

87 fő

 

Ügyvitel ágazatban illetve a gazdálkodás és menedzsment ágazathoz kapcsolódóan parterünk a BSC Kerekasztal. Kapcsolattartó: Dr. Kántor-Faragó Márta. A kerekasztal tagjai a városban működő üzleti szolgáltató szektor vállalatai (4iG, British Telecommunications, Deutsche Telekom IT Solutions, DIEHL Aviation Hungary Kft., EPAM Systems INC., Flowserve Hungary Services Kft., National Instruments Hungary Kft., Transcosmos Kft., United Call Centers Kft.) a képzési oldalról pedig a Debreceni Egyetem. Kapcsolatunk kétoldalú: a diákok rendszeresen vesznek részt a kerekasztal vállalatainál üzemlátogatáson, nyelvtanfolyamokat, soft skillseket erősítő képzéseken vesznek részt a diákok, a gyakorlati órák egy része a vállalkozásoknál kerülnek megtartásra, a kerekasztallal kapcsolatban álló személyek óraadóként vettek részt az iskolai munkában. Pilot tanártovábbképzésben vettek részt kollégáink (12 fő, 2020. szeptember), amely elméleti és gyakorlati képzésből állt. A szakmai rendezvényeink állandó szereplői. 

Az ügyvitel ágazatban tanuló diákjaink részére szintén kötelező az összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése, partnereink a következő táblázatban szerepelnek.

A 2019/2020. tanévben a következő cégek voltak a partnereink az ügyvitel ágazat összefüggő szakmai gyakorlatának teljesítésében:

cégnév

létszám

Agroker Nyíregyháza

1 fő

Dr. Danka János ügyvéd

1 fő

Davoda Kft.

1 fő

Debreceni Törvényszék

22 fő

Gész-Ész'99 Bt

1 fő

Gloria Fashion Group Kft.

1 fő

Hungaro Impex Kft.

1 fő

Keczán János egyéni vállalkozó

1 fő

Kite Zrt.

1 fő

MÁV SZK Zrt. Baross Gábor Oktatási Központ

1 fő

MMXH Lakberendezési Kft (Mömax, Möbelix)

5 fő

NI Hungary Kft

1 fő

Pipelife Hungária Kft

1 fő

O-I Hungary Kft

1 fő

Thyssenkrupp Hungary Kft

1 fő

Tiszatextil Kft.

1 fő

16 cég

41 fő

 

Jó kapcsolatokat ápolunk a következő cégekkel, szervezetekkel: Debreceni Ítélőtábla, Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Hajdú-Bihar Megyei Levéltár, Magyar Posta Debreceni Igazgatósága.

Partnerek teljes listája a 2023/2024. tanévtől

Partner teljes neve
Címe
Kapcsolattartó
Weboldal
Hányan tanulnak itt?

Partnereink

SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum


Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium

4026 Debrecen, Piac utca 8. B. épület

Telefon: (52) 412-212 /114 vagy (52) 347-247

E-mail: bethlen-kozgaz@bethlen-debr.edu.hu

OM azonosító: 203033/007

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002419


2024Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium